Skaraborgsfotografen Jesper Anhede är med i svenska landslaget i foto när de tävlar i World Photographic Cup.

– Tävlingsbilden är tagen i Montana, en plats som betyder mycket för mig då jag som liten alltid drömde om att bli cowboy.

World Photographic Cup är en fototävling där i år lag från 30 länder deltar. Man tävlar i kategorierna reklam, illustrationer/digital konst, natur, porträtt, reportage/fotojournalistik och bröllopsfoto.

– Jag hade glömt skicka in bidrag i år men som tur var så fick jag en extra påminnelse om att skicka in dagen innan deadline. Jag tävlar med en bild i kategorin naturfoto, säger Jesper som är med i det svenska landslaget.

Jesper Anhede, som bor i Hjo, var även med förra året då det var första gången Sverige deltog i tävlingen.

– Vi gick inte till final och då får man inte veta på resultatet tyvärr, så jag kan inte säga så mycket om förra årets placering. Men i år kommer vi att vara elva fotografer som representerar Sverige och flera av dem känner jag sen tidigare.

Cowboydrömmar

2012 var Jesper i Montana första gången för att fotografera och filma för J Bar L, en boskapsranch i Centennial Valley, bredvid Yellowstones nationalpark.

Jespers bilder från Montana har tidigare uppmärksammats av National Geographic och Oprah Winfrey Show. 2013 blev Jesper utnämnd till Travel Photographer of the Year med bilderna från första resan till Montana.

– Montana är en plats som betyder mycket för mig som fotograf och som privatperson, då jag som liten alltid drömde om att bli cowboy.

– Årets tävlingsbild tog jag på J Bar L en dimmig morgon precis när solen gick upp och landskapet hade ett väldigt mystiskt och sagolikt utseende. Bryan som har ranchen och min vän Carley är med och får agera modeller. Mer än så får jag inte säga för tävlingens skull.

Sista utväg

Bilderna tar Jesper dels för att marknadsföra ranchen J Bar L för folk som vill semestra och rida i fantastiska landskap. Dels är de tagna för The Nature Conservance för att dokumentera ranchens arbete tillsammans med en kommersiell aktör som arbetar med holistisk boskapshantering.

I och med att det strövar rovdjur som grizzlybjörn, svartbjörn och varg i dalen så har man alltid med sig björnspray och en magnumrevolver som säkerhet.

– Men det är verkligen en sista åtgärd för vanligtvis ser man till att inte ens vara i närheten av rovdjuren. Man försöker alltid att väsnas extra mycket, sjunga eller vissla när man går eller rider i skogen, berättar Jesper.

– Kan rovdjuren både se dig, känna din doft och höra dig innan du ser dem, så drar de sig undan. Du vill aldrig råka överraska en björn, säger den vildmarksvane fotografen Jesper Anhede avslutningsvis.

Vinnarna i World Photographic Cup 2018 kommer att tillkännages den 6 maj vid en ceremoni i staden Gold Coast i Queensland i Australien.