Det här är Shady.

Shady är 13 år gammal, bor i Hjo och gillar att spela fotboll och basket tillsammans med sina kompisar. I skolan är matematik favoritämnet och när Shady blir stor vill han bli ingenjör eller basketproffs.

För två år sedan flydde Shady från Syrien till Sverige för att leva tillsammans med sin farbror och hans familj som redan bodde här. Det över tre år långa kriget i Syrien har tvingat 3,8 miljoner människor att lämna sitt hemland. Hälften av dem är barn.

Nu har Migrationsverket efter två år beslutat att utvisa Shady till Kanada* där han antingen kommer hamna på barnhem alternativt bli skickad vidare till Syrien. Shady har ingen familj eller anhörig i Kanada och Syrien är ett krigshärjat land.

Sjukt dålig idé av Migrationsverket. Och inte nog med det, det bryter också mot FN:s konvention om barns rättigheter**.

Migrationsverkets beslut är nu överklagat och nytt besked kommer i dagarna.

Arijana och Filippa, Shadys skolkamrater som också har start en facebooksida och namninsamling för att låta Shady stanna i Sverige, beskriver honom så här;
– Han är en kille som alltid ler och är trevlig. När någon i skolan säger något taskigt så svarar han alltid tillbaka på ett vänligt sätt. Shady tar väldigt seriöst på skolan och har många kompisar. Han har lärt sig språket bra och är en del av vårat samhälle.

Hjälp Shady

Hjälp Shady att få stanna i Sverige där han har familj och vänner. Skriv under namninsamlingen. Det kostar dig 30 sekunder och kan avgöra framtiden för en 13-årig kille.

* Shadys pappa är muslim och Shadys mamma kristen vilket gör deras situation än mer utsatt i Syrien. För 13 år sedan åkte mamman till Kanada och födde Shady. Därav Shadys kanadensiska pass. Föräldrarna är kvar i Syrien. För mer visuell beskrivning av situationen i Syrien, se UNHCR:s video https://www.youtube.com/watch?v=O0ndziagqtQ

** Barnkonventionen antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989. Barnkonventionen syftar till att ge barn oavsett bakgrund rätt att behandlas med respekt och att få komma till tals. Bland annat ska barnets bästa komma i främsta rummet i alla åtgärder som rör barnet. Läs mer här, http://www.barnombudsmannen.se/barnkonventionen/om-barnkonventionen

Uppdatering

2015 03 12

Shady beviljades permanent uppehållstillstånd den 12 mars åberopande synnerligen ömmande omständigheter jml 5 kap 6 § UtlL.

Tack till alla som hjälpte till och skrev under namninsamlingen och spred informationen!