Igår fick jag frågan om jag hade några bilder på fyren utanför min hemstad Hjo.

När jag gick igenom mina bilder från 12 år tillbaka (vann en kamera då och började fotografera) såg jag att det fanns minst en bild per år på vår vackra fyr. Det var också väldigt roligt att se utvecklingen för mig som fotograf under dessa år. Från ”Yay jag vann en kamera, nu ska vi fotografera allt!” till dagens professionella mer rena bildbyråbilder (konstigt ord). Bildspråket, känslan och den tekniska kvaliteten är så klart mycket bättre idag, men jag saknar experimentlustan från den perioden när jag var glad för varje bild jag tog. Idag är jag nöjd med några bilder per år på sin höjd. Man blir kräsen =)

Fototips – Recept på hur toppbilden är tagen

  1. Välj rätt tillfälle – regn blandat med solsken är en bra kombo.
  2. Välj rätt ljus – kvällsljus i det här fallet som silas genom ett slöjmoln.
  3. Positionera dig själv och komponera objekten (fyren och regnbågen) rätt.
  4. Använd en bra kamera med rätt inställningar för maximalt dynamiskt omfång.
  5. Använd ett bra ljuskänsligt objektiv.
  6. Använd ett polariseringsfilter med solen i 45 graders vinkel bakom dig.
  7. Vrid polariseringsfiltret så du får maximalt med reflektioner, tvärt om mot hur det vanligtvis används.
  8. Ta bilden i råformat vilket gör den platt, fadd och kontrastlös men ökar dynamiskt omfång.
  9. Efterbehandla bilden i datorn och korrigera råformatet med exponering, mättnad och kontrast. I detta fall med Lightroom.
  10. Klart!

Vilken är din favorit?

Vilken skulle du vilja ha hängandes på din vägg? Kommentera gärna längst ner på sidan!

De nya bilderna ligger först och sedan blir de äldre och äldre.

Mer om Hjo

Hjo är en tätort i Västergötland samt centralort i Hjo kommun, Västra Götalands län.

Det finns flera förklaringar till ursprunget för namnet Hjo. Enligt en populär historia ska namnet härstamma från att en munk som överraskats av ett plötsligt oväder på Vättern, och spolats upp på stranden uttalat de latinska orden Hic jacet otium – ’Här vilar friden’. Genom att ta begynnelsebokstaven i varje ord bildades ordet ”Hjo”.

Hjo var Västergötlands hamnplats vid Vättern. Den stod för förbindelserna österut till den under senmedeltiden viktiga staden Vadstena och till Hästholmen. Vadstena kloster hade ett eget hamnmagasin och gård i Hjo. Förutom stadskyrka och ett härbärge för de resande saknade Hjo kyrkliga inrättningar under medeltiden.

När staden erhöll stadsprivilegier är inte känt, troligen i början av 1400-talet. Den första bevarande skriftliga uppgiften om Hjo som stad finns i Erik av Pommerns skattebok från 1413. Den noteringen är också orsaken till att Hjo kommun 2013 kommer att fira 600-årsjubileum.[2] 1586 förnyades stadens äldre privilegier, vilka stadfästes och utvidgades. Hjo förblev dock en mycket liten stad, man hade år 1805 350 innevånare. Anläggandet av Göta kanal innebar dock ett uppsving för staden, 1854 stod den nya hamnen färdig, vilken ansågs vara den bästa vid Vättern. 1873 invigdes den smalspårikga järnvägslinjen till Stentorp vid Västra stambanan (Hjo-Stenstorps Järnväg) och 1878 invigdes Hjo badanstalt, vilken lockade rika besökare, och Hjo fortsatte att växa även efter att Vätterhamnarna förlorat sin betydelse. 1880 hade staden 1 446 innevånare och 1910 2 268 innevånare.

Hästholmen, som var östgötasidans motsvarande hamn, har inte haft samma utveckling.

Trästaden Hjo har tilldelats Europa Nostras hedersmedalj ”för det beaktansvärda bevarandet av den samlade trästaden Hjo, vilket inneburit ett bibehållande av dess särprägel och charm”.